Потенциални рискове  при закупуване на лаптопи втора ръка

употребявани лаптопи

Когато си купувате устройство от секцията лаптопи втора ръка хубаво е да инсталирате чисто копие на операционната система на твърдия диск.

Има ли някаква причина закупеният лаптоп втора употреба все още да е потенциално опасен за използване, като, например, скрит хардуер?

Шпионски програми, които остават в него дори при нова инсталация на операционната система – възможно ли е? Съобщава се в някои сайтове, че NSA крие шпионски софтуер във фърмуера на твърдия диск…Като се изтъква и, че изчистването на твърдия диск и преинсталиране на операционната система няма да поправи това.

Истина ли е или мит?

Може би това е в сферата на мистериите от филмите, но доста по-вероятно е закупените лаптопи втора ръка да са със заразен фърмуер.

Във форумите има доста съвети по този въпрос.

Просто използвайте програма като Dban (за Windows) или за Apple Disk Utility, за да направите пълно защитено изтриване на твърдия диск, след това преинсталирайте от нулата.

Но все пак не ставаме ли доста параноични?

Ако подозирате, че сте цел на шпионаж, тогава притеснението за това може да е оправдано. Никак не е зле да се купуват лаптопи втора ръка, но само ако сте готови да си свършите работата (или да намерите някой, който да я свърши), като изтриете твърдия диск и преинсталирате операционната система.

Ако искате да елиминирате потенциални и вероятни рискове, сменете твърдия диск при първа възможност. Чисто новите твърди дискове са евтини, така и лаптопът ще е по-бърз.

Има и случаи на злонамерен софтуер, който се инсталира в BIOS.

В интернет форумите за лаптопи и компютри се съобщава за стандартна процедура за обновяване на лаптопи за втора употреба, която включва писане на нули за всеки сектор на твърдия диск преди инсталирането на операционната система (DBAN е наистина добър инструмент за това).

Единственият най-добър ход, който може да направите, за да избегнете ефектите от зловреден софтуер, който се крие във вътрешността на фърмуера, е да инсталирате нещо различно от Windows.

Много е изписано на тема компютърна сигурност, но по-скоро за някои неща хората си съчиняват различни истории. Твърде вероятно е шпионажът да е насочен само към конкретни хора.

Запомнете: винаги за преинсталиране  ползвайте лицензирана  операционна система.

Все пак, никога не игнорирайте опасенията за екзотичен злонамерен софтуер и агенции с три букви, когато купувате лаптопи втора ръка. Единственият начин да се предпазите от подобни рискове е да купувате само от познати и доказали се марки – Plasico IT Superstore – лаптопи втора ръка е един от тези магазини, на които може да се има доверие.

Възможно е невъзможното!

Но реално, ако сте пряко или непряко под прицела от такъв противник, купуването на нов, а не използван хардуер няма да промени действително нивото на риска и със сигурност не трябва да влияе на Вашите решения за покупка.

Важно!

Богатите пестят – пести и ти със https://izbrah.com/

Всичко за жената

Пари от Интернет – Плащат! Личен опит!

Най-богатите българи

Вижте още


Публикувано

в

Теми: